Museo de Bellas Artes

Denominació

Col·leccions de Ceràmica i taulells. Museu de Belles Arts de la Diputació provincial de Castelló.

Localització

Avinguda Germans Bou, 28

Època / Estil

Edifici: 1999-2000. Inauguració en 2001
Col·leccions: Ceràmica des de la Prehistòria al segle XX.

Autor / Fàbrica

Edifici: Tuñón i Massilla Arquitectes

Cronologia / Datació

Edifici: 1999-2000. Inauguració en 2001
Col·leccions: Ceràmica des de la Prehistòria al segle XX.

Descripció

El Museu de Belles Arts de Castelló és un BIC i resulta doblement interessant. Primer pel patrimoni artístic-cultural que alberga i segon per l’edifici mateix que acull este patrimoni. El museu té més de 150 anys d’història en què ha recorregut quasi tota la ciutat a la cerca d’una seu definitiva. Des de 2001, el cabal cultural del museu, va trovar una seu construïda a la seua mesura en l’avinguda dels Germans Bou. El modern edifici de 16.000 metres quadrats ha sigut premiat en diversos certàmens d’arquitectura.

El Museu es va crear en 1845 a partir de la colecció artística de la Diputació Provincial de Castelló, de diversos depósits (Museu Nacional del Prado), de donatius (Justo Bou Álvaro, Rafael Forns Romans, Germans Puig Roda-Alcácer, Juan Bautista Porcar i Juan Bautista Adsuara) i de llegats (Francisco Esteve Gálvez).

El contingut de les exposicions del museu está distribuït per temes. La secció d’Arqueologia i Etnologia comprén peces en la seua majoria trobades en la província des de periode Paleolític fins a l’Edat Mitjana.

La colección de Cerámica y Azulejos es la más importante del museo y contiene más de un millar de piezas procedentes en su mayoría de las fábricas de Onda, Ribesalbes y l’Alcora, además de las aportaciones de Manises y Teruel entre otras.

La col·lecció de Ceràmica i Taulells és la més important del museu i conté més d’un miler de peces procedents en la seua majoria de les fàbriques d’Onda, Ribesalbes i L´Alcora, a més de les aportacions de Manises i Terol entre altres.