Carrer Enmedio, 10

Denominació

Rajola esmaltat en fatxada i Frisos de taulells

Localització

Calle Enmig, nº 10

Època / Estil

Eclecticisme

Autor / Fàbrica

Edifici: Francisco Tomás Traver
Taulells: Fàbrica Anagrama. Firma: Royo

Cronologia / Datació

1908

Dimensions

Frisos de taulells: 60x30 cm

Característiques tècniques
Rajola massissa bicolor. Taulells decorats a mà alçada sobre estergit.
Descripció

És un gran edifici del “Carrer del mig” que aporta una component artÍstica al carrer. Fatxada composta segons un eix central de pronunciada verticalitat, amb peto central a manera de frontó doble amb rosetó en el seu timpà i antemas en les crestes rematant l’eix. El mirador de planta primera, realitzat posteriorment en 1925, d’esbosses molt austeres, resta lleugeresa i unitat a esta fatxada. El balcó de planta segona presenta un únic buit vertical amb encintat lateral i superposició de pilastres rematades per capitell amb volutes, la llinda ho forma un frontó a dos aigües en el timpà del qual hi ha un relleu a manera d’orla amb zarcilllos d’acant en espiral. En esta planta, i a un costat i a l’altre de la finestra, un emmarcat acull a sengles panells de rajoles esmaltats a rompejunta que formen una textura rombejada en tons fúcsies i verd clar.”

En el tram superior, s’aprecien dos panells rectangulars de taulells de 4×2 peces. Estos panells, de fons blau, presenten un motiu central quasi semblant d’una àguila imperial bicèfala daurada frontal amb ales desplegades i urpes obertes. De les urpes sorgixen arracades en espiral. Un filacteri recorre tota la composició. A un costat i a l’altre de la part inferior podem llegir el nom del propietari de la casa i l’any de construcció: SALVADOR RUBERT, en el panell de l’esquerra; i ANY 1908 en el panell de la dreta.

L’emblema de la fàbrica i firma de l’autor apareix en l’angle inferior dret d’ambdós panells, davall respectivament del cognom i de l’any i correspon a un anagrama: una gran C i en el seu interior les lletres JR i una xicoteta A elevada subratllada; i a la firma Royo.

En la part superior dels filacteris que rodeja els caps de l’àguila s’aprecien frases en escriptura gòtica.

Galeria