Esglesia S. Pere – Grau

Denominació

Murals de l'Església de Sant Pere del Grau

Localització

Carrer Churruca, núm. 12, Grau de Castelló

Època / Estil

Devocional

Autor / Fàbrica

Alberto Guallart Ramos (Onda, 1936)

Cronologia / Datació

1999

Dimensions

2,40 x 1,40 m; 2,40 x 1,00 m

Característiques tècniques
Conformació per via semiseca. Taulells decorats a mà alçada sobre estarcit. Monocromia blau cobalt.
Descripció

L’Església de Sant Pere, en el nucli marítim del Grau de Castelló, sota l’advocació del seu patró, Sant Pere, comença a construir-se després de la Guerra Civil, amb traces de Vicente Traver Tomás, entre els anys 1946 i 1948.

Es tracta d’un edifici de planta rectangular, d’una sola nau de quatre trams i un transsepte que només es desenvolupa en un dels seus costats, amb la Capella del Sagrari, i el creuer es remata amb cúpula amb tambor i llanterna. Presenta capelles laterals, que en inici estaven unides per corredor, però es van aïllar posteriorment, i cor alt als peus. L’edifici té sostrada de fusta, sostingut per grans arcs apuntats, recordant als temples parroquials tradicionals del gòtic valencià. La façana principal mostra una gran porta amb arc de mig punt abocinat, mentre en el segon cos un arc apuntat embolica la rosassa. En els laterals, dos espais cúbics assemblant torres inacabades, en el cas del dret rematat amb espadanya per a les campanes.

Respecte a la taulelleria present en el temple. Es tracta de tres murals devocionals de taulells que ornen la façana principal del temple de Sant Pere del Grau de Castelló. Tots els murals, menys un, estan rematats en arcs de mig punt i fan referència a temàtiques religioses relacionades amb la devoció al titular del temple i a la patrona de la ciutat de Castelló.

Sobre l’arquitrau de la porta principal i sota sèrie d’arquivoltes de rajola vista, tenim al Sant Pere en una escena molt dinàmica recollint les xarxes carregades de peixos.

En el costat esquerre de la composició observem una ciutat i castell emmurallada pròxima al mar, en clara referència a Castelló de la Plana. A les cantonades superiors de l’arquitrau apareixen sengles símbols de la passió referits al Sant: el gall.

En els laterals de la façana principal, de 2,40 x 1 m) veiem una petxina- venera com a referència al baptisme. Sobre una mensual de rocalles apareix la imatge de la Mare de Déu del Lledó amb tres mariners que realitzen ofrenes. El segon dels panells verticals es remata amb l’escut roma nidal de la ciutat coronat. Davall la figura del llaurador Perot de Granyana que, arfant en les seues terres, va trobar la imatge de la Patrona sota un lledoner.

Sobre la porta lateral tenim el mural de la Verge del Lledó, Patrona de Castelló.

Galeria