Passeig Ribalta, núm. 11

Denominació

Panells de taulells en façana i suport de taulells en el vestíbul interior

Localització

Passeig Ribalta, núm. 11

Època / Estil

Modernista

Autor / Fàbrica

Fàbrica de taulells de Manuel Gómez

Cronologia / Datació

1912

Dimensions

Panells façana: 80x40 cm
Suport: 165x80 cm, taulells de 20x20 cm

Característiques tècniques
Conformació per via semiseca. Decoració tècnica d'entubad i corda seca. Decoració a mà alçada sobre estergit.
Descripció

Tota la façana presenta diverses aplicacions ceràmiques que recorren, en algun cas com en les plantes superiors, tota la façana horitzontalment.

En la barana de la terrassa s’observen 9 panells rectangulars de taulells (80×40 cm amb peces de 20×20 cm): 5 de format vertical de fons blau i 4 de forma horitzontal de fons blanc, que de manera alterna decoren este espai. Es tracta d’ornaments vegetals naturalistes, mentres els panells verticals tenen el fons blau amb predomini de fruits madurs i fulls verds sobre una espècie de safata metàl·lica daurada rematada per lises, els panells horitzontals presenten dos motius: d’una banda, un gran pitxer central del que sorgixen fulls verds de card-acant en volutes i espirals; d’altra banda, una gran cartel·la conté una escena amb dos putti assentats sobre un monticle amb la banya de l’abundància a les seues esquenes i al·legories de les arts als seus peus: pintura, música i dos taulelle decorats (un més gran que l’altre) i plat de ceràmica també decorat.

El nivell inferior presenta un fris corregut de dos taulells de 20×20 que s’àmplia en els espais on no hi ha vans. La decoració és completament eclèctica amb motius neoclàssics i modernistes. En la part central, una gran garlanda de taronges apareix sostinguda per dos esfinxs blaus. Grans arracades d’acant en espiral són sostinguts per puttis. Justo en el centre, davall del centre de la garlanda apareix un Au Fènix, blau, amb ales desplegades mirant a la dreta. L’au es recolza en una retallada cartel·la bicolor (groc/marró clar) en l’interior de la qual dos fulls d’acant de perfil en S recorden el dibuix d’una lira.

Davall d’este gran fris, i separats uns centímetres del mateix, es poden veure taulells romboïdals amb l’escut de la ciutat de Castelló.

Davall de les finestres laterals observem sengles sanefes amb un pitxer central del que sorgixen branques i flors.

El següent nivell correspon al fris superior del mirador. Té 40 cm d’amplària i recorre tota la superfície. Una gran cistella de diversos fruits és escortada per grans fulls verds d’acant que finalitzen amb forma animal (un elefant daurat), als costats aus fènix blaves de perfil i full d’acant finalitzada en màscara blava. En els angles pitxers de fruits sostinguts per fulls entrellaçats. La decoració contínua per tota la paret amb els canvis de la cistella per un pitxer blau en la laterals.

En el segon pis i en el centre del mirador, tenim un panell central de taulells i dos laterals. El panell central, rectangular, de 3×11 taulells, presenta un oval daurat amb volutes en l’interior del qual s’observa una cistella amb fruits verds i morats. L’oval és sostingut per dos grans àngels amb ales, blaves i fitomorfs (molt renaixentistes) les parts inferiors dels qual esdevenen acants espirals verdes.

En els laterals d’este segon pis tenim uns panells rectangulars, 6×3 taulells. El seu ornament correspon a un gran pitxer d´estil imperi, blau, del que sorgixen arracades de cantells verds, espirals, acabats en flors grogues.

En la plana baixa, sobre la llinda de les dos portes existents tenim dos frisos correguts de 2×12 taulells. Un oval central, daurat, en l’interior del qual es representa una dona amb una cistella de fruits i al fons una arquitectura que sembla una alqueria. Sengles lleons daurats alats fitomorfs d’acant en espiral sostenen l’oval.

Finalment, entre els dos frisos anteriors, el centre, un taulell del número de la casa (l’11), en negre sobre requadro blanc dins de la decoració vegetal sobre fons daurat de la resta de la peça, d’acord amb la resta de la decoració ceràmica. En la part superior del taulell les lletres M G, tal vegada del propietari de la vivenda i fabricant de taulells Manuel Gómez.

Galeria