Casa del Baró de la Pobla o Palau de la Marquesa S. Joaquim

Denominació

Conjunt taulelleria (contrapetjada de l'escala; Paviments; Panells emmarcats de taulells; Panells devocionals)

Localització

Casa del Baró de sa Pobla o Palau de la Marquesa de Sant Joaquim
Plaça Cardona Vives, núm. 15

Època / Estil

Edifici: Barroc,
Taulelleries: Rococó, Neoclàssica

Autor / Fàbrica

Fàbriques de taulells de València/Onda.

Cronologia / Datació

Segles XVIII i XIX.

Dimensions

Diverses 20x20 cm, sanefa: 20x14,5 cm

Característiques tècniques
Conformació per via humida. Pisa estannífera policroma decorada amb òxids metàl•lics a mà alçada sobre estergit. Sistema de trepes.
Descripció

Conformació per via humida. Pisa estannífera policroma decorada amb òxids metàl·lics a mà alçada sobre estergit. Sistema de trepes.
Descripció de l’obra i/o edifici: Edifici del primer terç del segle XVIII, desenvolupat en planta baixa, planta principal i cambra, amb galeria al jardí posterior. Únic exemple dels diversos palauets o cases nobles que existien en la vila, que encara perviu i que permet en part fer-se una idea del que eren eixe tipus d’edificis.
Respecte als taulells o ceràmica d’aplicació arquitectònica mereixen destacar-se:

  1. Escala accés ala Sud-est: contrapetjada o frontis d’escala, Neoclassicisme fitormorfo 1850-1860. Fàbriques de València i/o Onda. 20×15 cm aprox. Tija fina ondulada horitzontal del qual sorgeixen fulles lanceolades blaves (òxid de cobalt) polifoliades i acants morats de perfil en V en el centre (òxid de manganès).
  2. Paviment rebedor primer pis: combinació de diversos dissenys de taulells en blau Onda, neoclassics. 20×20 cm. Fàbriques de València/Onda, 1850-60.
  3. Paviment Saló Blau: combinació de diversos dissenys de taulells en blau Onda, neoclàssics. 20×20 cm. Fàbriques de València/Onda, 1850-60.
  4. Paviment Saló Rosa: combinació de diversos dissenys de taulells en blau Onda, neoclassics. 20×20 cm. Fàbriques de València/Onda, 1850-60.
  5. Paviment Habitació Noble: mediats del segle XIX, València o Onda. Es tracta d’una catifa ceràmica de 7,40×6,20 m (taulells de 20,5×20,5 cm). Predomina el blau de cobalt amb verd de coure. La factura del dibuix és una miqueta tosca, sense soltesa. Consta d’una sanefa-marc ornamental i una escena figurada aïllada en el centre. L’àmplia sanefa està decorada amb arracades d’acants sinuosos, carnosos, que esdevenen en volutes, gots anforins amb flors, ocells,…El centre de la catifa correspon a un paisatge campestre policrom (arquitectura, arbre) Emmarcat per una profusa orla neoclàssica (acants angulars, cintes, fistons, corones) de 1,20×1,20 m.
  6. Paviment alcova: 3,60×3,90 cm, combinació alterna de taulells monocroms marrons amb taulells de flor solta blaus. 20×20 cm, València/Onda, 1850 c
  7. Paviment menjador: paviment d’estil “sembradillo” de la primera meitat del segle XX amb combinació d’olambrilles decorades (6,5×6,5 cm) amb rajoles rectangulars monocromes (26,5×13 cm), emmarcades per una sanefa (20×15 cm) i doble cinta blava (20×5 cm). En la xemeneia es poden observar recol•locacions de taulells de flor solta de mitjans el segle XIX.
  8. Panell de taulells que recorda l’estada de l’eminent astrònom francès Pierre Méchain (1744-1804), famós entre altres coses per haver fixat al costat de Delambre la longitud exacta del metre i el sistema mètric decimal.
  9. En el gran vestíbul podem admirar una colecció de panells de taulells dels segles XVIII i XIX amb escenes devocionals i profanes
Galeria