Masia La Pradera

Denominació

Conjunt de taulells Masia “La Pradera”

Localització

Cuadra Borriolench

Època / Estil

Modernista - Regionalisme

Autor / Fàbrica

José Soriano Gaudí - Fàbrica de taulells Porcar (Castelló)

Cronologia / Datació

1924

Dimensions

Suport: amb taulells de 20x20 cm, presenta 154,5 cm d'altura i ocupa totes les parets del saló. Panells figuratius: amb taulells de 15x15 cm que presenten diverses grandàries. El major té 445x165 cm, i altres de 285x165 cm, 148x165 cm, 139x165, dos de105x165 cm, dos de 75x165 i quatre de 120x45,5 cm, estos últims sobre les portes.

Característiques tècniques
Conformació via semiseca. Decoració sistemàticament d'enfiles i alçat manual sobre estergit.
Descripció

Casa de camp construïda en 1924 per Manuel Porcar Bellido, propietari de la Fàbrica de taulells Porcar (Castelló), com a part d’un conjunt de dos vivendes d’horta que desitjava obsequiar als seus fills projectats per l’arquitecte Godofredo Ros d’Ursinos.

La façana principal està presidida per dos exemptes columnes salomòniques de rajola. La planta superior presenta tres vans: una porta i dos finestrals, realitzats amb rajola caravista. Sobre l’arc central es destaca la testera triangular adornat amb taulells neoàrabes en el que destaca la retolació de la masia: LA PRADERA, amb grans lletres ceràmiques blaves. Els timpans dels finestrals presenten panells figuratius classicistes en blau.

Les parets del Saló principal apareixen totalment revestides de taulells. En la part inferior, un suport corregut neorrenacentista i damunt d’este un total de 13 exuberants panells costumistes, populars i paisajístics, emmarcats per una sanefa vegetal de fruits, realitzats pel ceramista José Soriano Gaudí. Podem reconéixer en els mateixos els paisatges de la Renegà, La Marjalería, l’Albufera, l’Albereda de València i el riu Millars.

L’estada del menjador també esta totalment revestida per taulells. En la part inferior, un suport policrom neorrenacentista de154,4 cm (amb taulells de 15×15). I en la part superior revestiment de taulells blancs amb un fris superior amb dos àguiles fitoformes blaves que sostenen un escut policrom renaixentista. Aplics de temàtica regionalista (bust de fallera) en taulells de 20×20 cm decoren la ximenera.

Els paviments d’ambdós salons és de taulells hidràulics policromats de 20×20 cm. El paviment de la planta baixa és de peces de terracota roges (20×20 cm) amb “sembradillo” d’olambrilles policromes (6,5×6,5) amb animals i vegetals individualitzats.