Mas de Sixto

Denominació

Conjunt de taulells del Mes de Sixto

Localització

Avinguda Gran Via ( Fundació Caixa Castelló)

Època / Estil

Modernista

Cronologia / Datació

1934

Dimensions

Variables, entre 20,5 i 21 cada taulell.

Característiques tècniques
Trencadis, “corda seca”
Descripció

L’edifici correspon a una casa de camp de la burgesia castellonenca.

Taulells de l’escala principal: cinc escalons amb frontis o contrapetjades de taulells llisos decorats amb escenes campestres desemboquen en un gran frontal de taulells blaus sobre els quals destaquen un cistell i un pitxer en relleu (amb tècnica de corda seca) dels quals sobreïxen arracades d’acant, flors i fruits (taronges, llimes, plàtans). En la part superior una sanefa correguda amb arracades en S i caps de angelets alats en el centre dels quals apareix, en cartel·la renaixentista, la inscripció: ANY 1934.

A partir del segon primer replà, sis escalons amb contrapetges d’escenes campestres inspirades en models del segle XVIII.

Rematada superior de la façana: parets i columnes recoberts amb la tècnica de trencadís (blanc, blau i verd) sobreïx el rètol emmarcat: LA CAMPANYA, amb lletres grogues sobre fons blau marí.

Banc jardí: en el suport, sobre fons blau, un gran pitxer central neorrenacentista en corda seca del qual sobreïxen arracades d’acant en volutes. Als peus un circular renaixentista desprèn arracades d’acant. En els laterals un gran pitxer bombat del qual sobreïxen fulles verdes i pètals, voltat per dos fènix taulells sobre fulles d’acant verds, tot en corda seca.

Jardinera en corda seca amb la banya d’abundància en peces rectangulars disposades verticalment.

Banc jardí davanter: excel•lent combinació de colors. una franja central blava amb taulells de corda seca amb el motiu de l’ocell fènix, sobre fons carabassa-groc.

Jardinera: jardinera revestida de taulells amb dues peces iguals de motius florals contraposades amb sanefa correguda d’accents geomètrics i flor central tetràmera. Rematada de peça especial cubrecantons.

Jardinera: ídem anterior, amb cistell de vímet ple de flors voltat per oblong sopar blanc. La resta amb taronges grogues sintetitzades sobre fons verd.

Arrambador terrassa: combinació de taulells de tons blaus i grisos amb motius centrals, de pebeter amb fulles d’acant i arracades en marcs rectangulars concèntrics.

Entrebigat terrassa: alternança de quadres de quatre taulells de diferents colors: verd i blanc, conferint la sensació escaquer.

Revestiment bany: taulells jaspiats en falsa esquadra amb sòcol negre. reforma posterior de 1950-60.