Casa Paseo Buena Vista, 44

Denominació

Conjunt d'aplicacions de taulells en fatxada i interior

Localització

Passeig Bona Vista, Grao de Castellón

Època / Estil

Modernista

Autor / Fàbrica

Fàbrica de taulells Fernando Diago Piñón (Castelló).

Cronologia / Datació

1930 c

Dimensions

Diverses

Característiques tècniques
Conformació per via semiseca. Decoració ma alçada sobre estergit i pel sistema d'enfiles.
Descripció

Es tracta d’un edifici de tres plantes amb àmplies terrasses. En la part superior de la fatxada s’observen tres panells figuratius amb simbologia marinera: en el centre un timó d’imitació fusta amb dos sanefes d’emmarque: carabassa i blau. A dreta i esquerra dos velers de tres pals sobre un mar indòmit, també amb marc doble bicolor.

En la terrassa inferior tenim un suport corregut de 80 cm d’altura amb doble sanefa (amb taulells de 15×15 cm i sanefa de 15×12,3 cm) amb motius renaixentistes.

En la paret de la terrassa de planta baixa es distingixen dos panells figuratius de taulells de sèrie en forma de raqueta amb escenes de vacacional de platja de 40 cm de diàmetre.

Els pilars apareixen revestits amb taulellets de sèrie simulant mosaics. En la terrassa també podem observar dos maceteros de formes ben diferents. El primer macetero esta realitzat amb taulells de 20×20 amb motius historicistes, mentres que el segon correspon a tessel·les ceràmiques que a manera de mosaic recobrixen la superfície en forma de cistella.

En el corredor interior de la vivenda hi ha un suport corregut de 1,65 cm d’altura (amb 12,30 m de desenrotllament) . El suport, neorrenacentista, té taulellets de fons de quart ornament i una amb doble sanefa tant en la part superior com en la inferior: (la superior de 15×15 cm, la inferior 15×10 cm) , llistells i motlures de mitja canya (20×5 cm). Els taulells de fons (15×15 cm) correspon al model núm. 27 de suports de la fàbrica de taulells de Fernando Diago Piñón (Castelló) com podem apreciar en un catàleg de l’època.

En el saló menjador hi ha un suport amb peces de 15×15, d’estil modernista, amb doble sanefa dalt i baix i sòcol. Correspon a un model molt utilitzat en l’època modernista i produït per la gran majoria de les fàbriques de taulells. Hem de pensar que són producció de la fàbrica de Fernando Diago Piñón ja que les restes dels models són d’esta procedència.”

Galeria