Casa Cigonyes

Denominació

Diverses aplicacions de taulells en façana i arrambador de taulells en el vestíbul interior

Localització

Parc Ribalta, núm. 7 / Plaça de la Independència, núm. 8

Època / Estil

Modernista.

Autor / Fàbrica

Edifici: Godofredo Ros de Ursinos

Cronologia / Datació

1912.

Dimensions

Panells de les cigonyes: 80x40 cm
Arrambador: 165x80 cm, taulells de 20x20 cm

Característiques tècniques
Conformació per via semiseca. Decoració pel sistema de trepes. Peces especials realitzades amb motlle i esmaltades. Trencadís monocrom blau en les pilastres.
Descripció

Es tracta d’un edifici inserit en el conjunt monumental de la Plaça de la Independència, amb una sèrie d’elements clau que expliquen l’evolució urbana i arquitectònica del Castelló de finals del segle XIX i inicis del segle XX: el parc romàntic del Ribalta, les cases modernistes i eclèctiques de la plaça i el monument central, El Gran Fanal, commemoració de la coronació canònica de la Mare de Deu de Lledó.

La Casa de les Cigonyes construïda l’any 1912, probablement segons traces de Godofredo Ros de Ursinos, és l’edifici d’estètica més modernista conservat a la ciutat de Castelló, malgrat la seua decidida senzillesa estructural. Consta de planta baixa, dues altures i golfa. Mentre la planta baixa es forma sobre la base de tres obertures de mig punt, la porta central i dos finestrals laterals de mig punt, les dues planta superiors s’estructuren sobre la base de quatre grans obertures separades per pilastres, amb balcó, i que es corresponen amb quatre ulls de bou en la zona de la golfa. La simetria d’aquests tres cossos és total.

Recentment s’ha transformat la planta totalment i el seu traçat interior. Si des d’un punt de vista estructural ofereix una façana senzilla, l’ornamentació a força de ceràmica li atorga una policromia cridanera. Així, per a separar els espais dels balcons utilitza unes pilastres amb ceràmica en color blau, que descansen sobre uns pedestals decorats amb unes cigonyes – l’element més característic d’aquest habitatge i del qual rep el seu nom. Es rematen amb dobles columnes tornassolades que mantenen uns bulbs amb pinacles. Els ulls de bou de la golfa apareixen així mateix envoltats de flors en relleu també treballades en ceràmica.

Cinc pilastres revestides de taulells trossejats de color blau (tècnica de trencadís) recorren tota la façana de dalt a baix. Els capitells florals de cada pilastra apareixen coronats per sengles pilastres tornassolades que sostenen rematats arquitectònics bulbosos al nivell de l’ampit.
Entre les pilastres, i en la planta superior, panells de taulells llisos de color crema emmarcats per mitges canyes lleugerament sinuoses i a la part central de les quals, uns grans ulls de bou ceràmics apareixen tancats per rams amb flors en relleu.

Galeria